Poule Den Dungen

Een 132e verjaardag en Poule Den Dungen


Dat de Poule Den Dungen speciaal is, dat weten we. En dat het ook een uniek cadeau is om te geven, bleek eerder deze maand tijdens de bijzondere start van het Miraokuls Spektaokul in Den Bosch.

Het is 1 oktober 2014 en de 132e verjaardag van de Oeteldonksche Club. Een jubileum jaar (11 x 11 + 11). En zoals het hoort kom je dan terug naar waar alles begonnen is, op de mugheuvel in Den Dungen. De geboortegrond van bisschop monseigneur Godschalk, die in 1881 het carnavalsfeest probeerde te verbieden. Dat lukte niet en men trachtte in Den Bosch het eeuwenoude carnavalsfeest te veredelen door er een toneelstuk omheen te bouwen. Zo ontstond het boerendorp Oeteldonk, burgervader Peer vaan den Muggenheuvel en zijn gemeenteraad. Nog elk jaar wordt dit “3 daagse toneelstuk” opgevoerd waar oude en nieuwe tradities elkaar opvolgen.

In lijn met deze tradities was er eerder dit jaar een rechtszaak op de Mugheuvel, waarbij Peer vaan den Muggenheuvel (de Burgervader van Oeteldonk), Konsel van Oeteldonk in Bokkendonk ervan beschuldigde dé Perenboom, die ooit gepland was door de Peer, te hebben ontvreemd. De Konsol werd na een emotioneel betoog uiteindelijk vrijgesproken. De eis ter genoegdoening van de openlijke smaad was: : betaling van de rechtsgang, wat inhield de drank en hapjes voor de aanwezigen en met het oog op een eventuele toekomstige vrouwelijke Peer vaan den Muggenheuvel, de plaatsing van een Pruimenboom op elf Perenvoet afstand, ten westen van de Perenboom, te meten met de schoenmaat van Peer vaan den Muggenheuvel.

IMG_9857IMG_9846IMG_9848

 

 

 

 

IMG_9874IMG_9861IMG_9869

Peer vaan den Muggenheuvel was 1 oktober weer terug om de opnieuw aangeplante perenboom te controleren en te voorzien van een gedenkbord. Er waren vele gasten, zoals prins Arthur van Krabberdonk en burgemeester Pommer van Sint Michielsgestel. Ook de uit het graf opgestane monsigneur Godschalk was weer aanwezig om de Peer en zijn gevolg toe te spreken en hen voor te stellen aan zijn opvolger en zoon. Als afscheidskado kreeg de Peer een Poule Den Dungen aangeboden, die hij met veel dank aannam. Want een dergelijke smakelijke kip is een feest op zich. En als iets traditie is in Den Dungen, dan is het de Poule Den Dungen wel.

IMG_9878 bijgesnedenIMG_9899IMG_9903

IMG_9912IMG_9916IMG_9850