Poule Den Dungen

Leefwijze (een echte weidekip)

De moederkippen

Op diverse plaatsen in Den Dungen leven bij de leden van het genootschap, de moederdieren. Zij zorgen samen met de haan voor de bevruchte eitjes. Door te werken met verschillende foktomen houden we de genen sterk, waarbij we zo nu en dan terugkruisen met rasechte hanen uit de Bressestreek.

IMG_4348Kleine kuikentjes

De pas uit het ei gekomen kuikentjes komen op de boerderij van het Genootschap, waar ze de rest van hun leven blijven. In eerste instantie zitten ze lekker dicht bij elkaar in een klein rond hok, zodat ze het lekker warm hebben. Naarmate ze groeien wordt ook hun hok groter. Vanaf 6 weken zijn ze groot en sterk genoeg om naar buiten te gaan.

IMG_5095Vruchtbare grond

Onze poulen zijn van  ’s ochtends 9.00 uur tot de duisternis invalt buiten. Ze hebben daar de beschikking over een ruime grasweide met de beschutting van notenbomen. De omgeving van Den Dungen staat bekend om zijn zeer vruchtbare grond. Ook wel de “de Moestuin” van Den Bosch genoemd. Deze grond zorgt er voor dat onze Poulen veel van wat ze nodig hebben zelf kunnen vinden in de Dungense weiden.

Smakelijk laagje vet

Onze Poulen leven bijna 2,5 keer zo lang als een reguliere kip. Ze krijgen dus de tijd om rustig op te groeien en tot volle wasdom te komen en het smakelijke laagje vet tussen de spieren op te bouwen. Ze kunnen echte zandbaden nemen en heerlijk rennen in de wei, waardoor het vlees dat typische stevige/smaakvolle karakter krijgt wat zo kenmerkend is voor poule Den Dungen. Anders dan met de Poulet de Bresse worden onze Poulen niet “opgehokt” in de laatste twee weken van hun leven. Daarmee is Poule Den Dungen een diervriendelijk alternatief.