Poule Den Dungen

Voeding

Wormen en insecten

Een belangrijk aspect van de voeding is dat de Poulen zelf moeten werken voor hun voedsel. Dit doen we door het voer aan te passen in de periode dat ze buiten lopen. Ze hebben dan ook zin om zelf op zoek te gaan naar eiwitrijk voedsel zoals wormen en insecten.

Omdat Poule Den Dungen een seizoensproduct is, krijgt het weiland door de natuurlijke winterstop en roulatie tijd om te rusten en op krachten te komen. Het bodemleven kan weer volop op gang komen zodat daarna de Poulen zich weer te goed kunnen doen aan al dat lekkers in de zomer  en dat komt de smaak van het vlees direct ten goede. Onze Poulen hebben minimaal 10m2 buiten (gras)uitloop per kip (ter vergelijking: dit is 2,5 x keer meer dan een biologische kip (de drie sterren kip van het Beter Leven Keurmerk)). De ruime grasweide zorgt ervoor dat deze nooit overbelast wordt en er altijd genoeg te vinden is voor onze Poulen.

foto molen 001Gerestaureerde molen

Onze Poulen krijgen zoals in het verleden, het voer van de plaatselijke Molenaar, Jan Toelen. Hij maalt zelf zijn eerste klas (geschoonde) granen, zoals mais, gerst, tarwe en lijnzaad in de gerestaureerde Molen van Den Dungen. Met behulp van een dieselmotor en een koppel molenstenen uit 1926 wordt er op de ouderwetse manier granen gemalen voor kwaliteitsdiervoeders. Doordat de granen nog op de klassieke manier met behulp van oude maalstenen gemalen worden, blijven de gluten (structuur van de eiwitten) in het voer behouden waardoor de voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.

Granen en hoogwaardige melkeiwitten

Het speciale mengsel van tarwe en mais voor Poule Den Dungen is afgestemd op de behoeften van onze Poulen met veel weidegang. Ze krijgen een mengsel van granen aangevuld met hoogwaardige melkeiwitten, vitaminen en een beetje soja. Dit alles draagt bij aan de unieke en exclusieve smaak van Poule Den Dungen.